Wpływ zmian technologicznych na strukturę produkcji i zatrudnienia.
Newralgicznymi czynnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje przynoszą winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwaśny i gorzki. W każdym bądź razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, które zapewniają smak. Substancje te są obecne w drobnych ilościach (mierzonych w pewnych sytuacjach w milionowych fragmentach). Wszelkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, określany, jako smak doniosły. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większa część składników smakowych odnajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Dlatego ważne jest, żeby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie gdy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jednakowoż odmienny bukiet.
1. Porady
3. Subskrybuj
4. Informacje
5. Wypróbuj za darmo