Wpływ zmian technologicznych na strukturę produkcji i zatrudnienia.
Newralgicznymi czynnikami smaku w winogronie sÄ… wÄ™glowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje przynoszÄ… winu trzy z piÄ™ciu podstawowych smaków: sÅ‚odki, kwaÅ›ny i gorzki. W każdym bÄ…dź razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, które zapewniajÄ… smak. Substancje te sÄ… obecne w drobnych iloÅ›ciach (mierzonych w pewnych sytuacjach w milionowych fragmentach). Wszelkie te substancje dajÄ… winogronom specjalistyczny smak, okreÅ›lany, jako smak doniosÅ‚y. Smak podstawowy cechuje każdÄ… odmianÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™ksza część skÅ‚adników smakowych odnajdujÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki winogrona. Dlatego ważne jest, żeby tÅ‚oczenie absorbowaÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić miÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, w czasie gdy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego winogrona posiadajÄ… ten sam aromat, jednakowoż odmienny bukiet.
1. Porady
3. Subskrybuj
4. Informacje
5. Wypróbuj za darmo