Search
czwartek 15 Listopad 2018
  • :
  • :

Acerola – królowa witaminy C

Acerola, zwana też wiśnią z Barbadosu lub malpigią, ma zaledwie jakieś 2 centymetry średnicy i jest cała czerwona. Rośnie na krzewach mających 2-3 metry wysokości na terenach Ameryki środkowej, graniczących z nią terenów Ameryk Północnej oraz na północy Ameryki Południowej. Uprawy tej rośliny występują też na Madagaskarze  i Wyspach Kanaryjskich. Kwitnie i owocuje cały rok po ¾ latach od zasadzenia.

Acerola uprawiana jest w wielu krajach tropikalnych, takich jak Brazylia czy Wyspy Kanaryjskie. Jeśli warunki dla rośliny są sprzyjające, kwitnie i daje owoce przez cały rok. W Polsce również można hodować wiśnię z Barbados. Należy trzymać ją w doniczce, ponieważ nie ma ona wysokich wymagań w zakresie gleby. W takim wypadku owoce pojawiają się po 3-4 latach uprawy. Mimo że, niektóre odmiany są bardzo  kwaśne, dzieci chętnie je jedzą. Z wykorzystaniem owoców Aceroli można stworzyć różnorodne desery, lody oraz rodzaju zdrowe słodycze. Sok Malpigii granatolistnej dodany do napojów zwiększa ich wartość odżywczą. Tworzy się z niej tabletki oraz proszki na przeziębienie czy reumatyzm. W medycynie ludowej owoce z Aceroli stosowano w leczeniu ospy wietrznej, anemii, biegunki, w dolegliwościach płuc oraz wątroby.

Czym pragnie nas zaskoczyć acerola? Ten kwaskowaty owoc ma 50 razy więcej witaminy C od pomarańczy i 100 razy więcej od cytryny. Badania wykazały, że 100 gramów miąższu bardzo kwaśnej cytryny zawiera 44 miligramy kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, podczas gdy taka sama ilość aceroli — aż 4600 miligramów. Zaledwie cztery takie naturalne owocowe „kapsułki” pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. żadna inna roślina uprawna nie osiąga tak dużego stężenia.

Owoce aceroli są delikatne i łatwo się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie. Z soków i świeżych owoców można przygotowywać różnorodne desery, galaretki, lody, dżemy oraz kompoty. Komercyjnie natomiast  produkuje się skoncentrowany sok, który nadaje się do mrożenia lub przetwarzania na suchy proszek. Dodaje się go do różnych napojów, zwiększając ich wartość odżywczą. W Ameryce sok z aceroli jest częstym dodatkiem do różnorodnych odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci. Suchy proszek wykorzystuje się w suplementach diety i preparatach witaminowych. Acerola pod taką postacią oferowana jest na przykład przez sklep Aliness – znajdziemy ją tutaj: www.aliness.pl. W medycynie tradycyjnej owoce aceroli były stosowane do leczenia dyzenterii (czerwonki), biegunki i chorób wątroby.

Jak widać owoc to bardzo ciekawy i przydatny zdrowotnie. Nie da się go uprawiać w naszym klimacie na zewnątrz, można jednak spróbować uprawy doniczkowej w domu. Z pewnością tak bogate w witaminę C owoce przydadzą się w okresie zimowym.